Vlastivedné múzeum chce vo svojom areáli vybudovať archeopark

07.04.2010 Vranov nad Topľou

Hanušovce nad Topľou 7. apríla (TASR) - Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou sa v spolupráci so svojím poľským partnerom, Muzeum Podkarpackie v Krosne chce prostredníctvom spoločného projektu uchádzať o prostriedky ...
Slovenská strana plánuje s pomocou eurodotácie vybudovať na ploche takmer 3500 metrov štvorcových nové centrum edukatívnych činností a experimentálnej archeológie, takzvaný archeopark.
Nová atrakcia by mala byť situovaná v časti historického parku pri renesančno-barokovom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou. "Naším zámerom nie je zriadenie etnografického skanzenu, ale múzea zážitku, " uviedla pre TASR riaditeľka hanušovského Vlastivedného múzea Mária Kotorová. Ako dodala, návštevníci by sa mohli v budúcnosti prostredníctvom upraveného areálu bližšie zoznámiť s históriou svojich predkov siahajúcou až do obdobia spred niekoľkých desiatok tisícročí. "Prostredníctvom piatich vybudovaných príbytkov, ktoré by boli ohraničené palisádovým oplotením, chceme imitovať ilúziu iného sveta a priblížiť realitu dávnych čias od praveku až po stredovek, " informovala Kotorová.
Podľa slov riaditeľky sa v projektovom zámere spája muzeálna činnosť a snaha o podporu turizmu. "Ambíciou projektu je, samozrejme, vzdelávanie, no na druhej strane by sa novovybudovaný areál mohol stať významným centrom cestovného ruchu pod pohorím Slánskych vrchov a v blízkosti rekreačnej oblasti Domaša, " konštatovala Kotorová.
Náklady, ktoré súvisia s výstavbou historického areálu, sú vyčíslené na 350.000 eur. Stavba archeoparku by si mala vyžiadať asi 310.000 eur, ostatné prostriedky sa použijú na viaceré sprievodné kultúrne aktivity či tvorbu propagačných materiálov.
 

Vyberte región